Vocaal Ensemble Leeuwarden
Vocaal Ensemble Leeuwarden - geschiedenis
David van Roijen

De geschiedenis van het Vocaal Ensemble Leeuwarden

Het Vocaal Ensemble Leeuwarden werd in 1966 opgericht door organist, muziekdocent en dirigent Jan Veninga onder de naam Leeuwarder Cantorij. In de eerste vijf jaren van haar bestaan stond veel ā capella muziek uit Renaissance en Barok op het programma, vooral van J.S.Bach. Later werden ook werken uit de Romantiek aan het repertoire toegevoegd zoals muziek van Bruckner, Brahms en Mendelssohn. Zoals ook nu nog werden de koorwerken meestal afgewisseld met muzikale intermezzi van een organist of een andere instrumentalist.

Op 18 december 1969 durfde Jan Veninga het aan om twee werken van J.S. Bach met een groot begeleidingsensemble van het Frysk Orkest uit te voeren, het Magnificat en drie cantates uit het Weihnachtsoratorium. Het kondigde een periode aan waarin vaker met een groter instrumentaal ensemble werd samen gewerkt, zoals Musica Antiqua en Musica di Camera, beiden onder leiding van Ton Koopman.

In februari 1976 werd in de Harmonie te Leeuwarden met het Frysk Orkest een jubileumconcert gegeven met werken van Bach en Mozart. Jan Veninga koos in de jaren daarna vaker koorwerken uit de late 19e en begin 20e eeuw van o.a. Max Reger, Hugo Distler, Benjamin Britten, Charles Ives en de Nederlandse componisten Hendrik Andriessen en Daan Manneke. Hoogtepunten waren verder de Lucas Passion van Telemann [1982], de Krönungsmesse van Mozart [1983] en de Messe in e moll van Bruckner [1983]. Absoluut hoogtepunt was de uitvoering van de Hohe Messe in het Bachjaar 1985.

In 1988 werd Gerben van der Veen benoemd tot vaste dirigent van de Leeuwarder Cantorij. Onder zijn leiding werden werken van Brahms, Händel, Britten en Duruflé uitgevoerd. Gerben van der Veen nam afscheid van het koor met een uitvoering van de Vespers van Rachmaninoff in 1997. Hij werd opgevolgd door Leendert Runia, docent koormuziek aan het Gronings Conservatorium. In samenwerking met de Noord Nederlandse Cantorij werden grote koorwerken uitgevoerd van Haydn, Bernstein, Mozart en Britten. Hoogtepunt vormde het herdenkingsconcert op 4 mei 2007 in de Grote Kerk te Leeuwarden waar het Requiem van Howells werd uitgevoerd.

In 2006 werd de naam Leeuwarder Cantorij gewijzigd in Vocaal Ensemble Leeuwarden.

In 2007 droeg Leendert Runia het stokje over aan David van Roijen, die ook nu nog de dirigent van het ensemble is. Onder leiding van David werd in 2010 in samenwerking met het vocaal ensemble A Capelli uit Groningen en het Nieuw Philharmonisch Orkest het Requiem van Cherubini uitgevoerd. Verder kwam het Vocaal Ensemble met werken van Mendelssohn en Reger [2011], Cantate "Nach dir Herr, verlanget mich" van J.S. Bach [2012], werken van Gounod, Tas, Strategier en César Franck [2013], Jetse Bremer, Antonín Dvořák, Dmitri Sjostakovitsj en Ralph Vaughan Williams [2014].

Zie verder Voorbije concerten.